Imieniny: Marka Elzbiety



Konkursy

Polacy bawią się kolorami w konkursie Dekoral Fashion
Co łączy Lublin z Wrocławiem, a Łódź z Poznani[...]
1000zł do wydania w H&M
Weź udział w konkursie i wygraj bon o wartości aż 1000[...]
niedziela, 25 kwietnia 2010 00:00

Masło czy margaryna?

Napisane przez  Elżbieta Dombrowska
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Pewnie nie rozstrzygniemy sporu o to co jest zdrowsze- masło czy margaryna? Trwa on od wielu lat i zdania ciągle są podzielone. Zarówno masło, jak margaryna mają swoich zwolenników. Warto jednak wiedzieć jakie zalety i wady ma spożywany przez nas tłuszcz.

 

 masło czy margaryna

 

Masło

 

Masło to tłuszcz zwierzęcy uzyskiwany z mleka. Aż 80% masła to tłuszcz. Z tego 50 % to niezdrowe kwasy tłuszczowe nasycone. Pozostałe to kwasy tłuszczowe nienasycone. Są one bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Oprócz tłuszczu masło zawiera witaminy A i D, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Na każdą kostkę masła przypada aż 625 mg cholesterolu. Masło ma wiele odmian jednak najważniejsze gatunki to masło śmietankowe i ekstra. Różnią się one procesem powstawania a także zawartością składników odżywczych. Masło ekstra produkowane jest z pasteryzowanej i ukwaszanej śmietany. Śmietankowe jest robione ze śmietany nie ukwaszonej. 20 gramów masła ekstra to aż 147 kcal, śmietankowego  to 132 kcal . Z tego powodu masła nie powinny jadać osoby z nadwagą. Masła zdecydowanie nie powinny jadać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu także chorzy na miażdżycę i nadciśnienie. Za to wskazane jest dla małych dzieci( do trzeciego roku życia). Masła nie wolno stosować do smażenia, gdyż w wysokiej temperaturze pali się, co powoduje powstawanie rakotwórczych związków.  Do tego trudno nim smarować pieczywo po wyjęciu go z lodówki.

 

Margaryna

 

Margaryna zazwyczaj produkowana jest z mleka z dodatkiem utwardzonych tłuszczów  roślinnych, dodatków smakowych, aromatów, oleju, barwników i syntetycznych witamin. W przeciwieństwie do masła można wyjąc ją z lodówki i od razu smarować pieczywo. Zawiera o wiele mniej od masła nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Zawiera naturalną witaminę młodości-E. Margaryny produkowane metodą uwodornienia (większość margaryn w kostkach) zawierają bardzo niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe tzw. trans. Są one niebezpieczne dla zdrowia gdyż podnoszą poziom cholesterolu, zwiększają poziom insuliny, podnoszą ryzyko zachorowania na raka wątroby a także wiąże się je z atopowym zapaleniem skóry. Tłuszcze trans zawarte są również w wielu margarynach kupowanych w plastikowych pojemnikach. Zanim więc kupimy margarynę sprawdźmy jej skład na etykiecie. Margaryny podobnie jak masło nie nadają się do smażenia. Zawarte w nich kwasy wielonienasycone zamieniają się wtedy w związki toksyczne o działaniu rakotwórczym.

 

Co wybrać?

 

Jeżeli wybieramy masło jako dodatek do pieczywa to kontrolujmy jego świeżość i dbajmy by zawsze było właściwie przechowywane. Zjełczałe masło jest szkodliwe dla zdrowia. Pamiętajmy też o tym, że masło ekstra jest o wiele tłustsze od śmietankowego. Bez względu na to, czym smarujemy kanapki, nie wykorzystujmy twardych margaryn do pieczenia ciast.  Zastąpmy je zwykłym masłem. To o wiele zdrowsze dla naszego organizmu. Nauczmy się czytać etykiety margaryn. Omijajmy te, które zawierają tłuszcze trans. Zdrowe są tylko te zawierające go poniżej 0,1 g. Najlepszym wyborem wydaje się miks masła z margaryną. Jest z pewnością zdrowszy od masła. Ma mniej nasyconych tłuszczów niż masło i zawiera mniej cholesterolu. Jednak walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia. A może by tak całkowicie zrezygnować ze smarowania pieczywa? Tak pewnie byłoby najzdrowiej. Warto jednak pokrywać kanapki cieńszą warstwą tłuszczu.

Login to post comments

Wyraź opinię

Czy kobiety są lepszymi kierowcami od mężczyzn?
 
 
Kategoria: Kobieta

Warto przeczytać

Konopie – źródło legalnej energii!
Konopia znana jest prawie od „zarania dziejów[...]
Lebioda – wyrwać chwasta, czy zjeść chwasta?
Choć Białorusinom lebioda kojarzy się najczęściej z n[...]
Czy ziemniaki tuczą?
Odchudzając się z reguły wykluczamy z diety ziemniaki. [...]
Wpływ odżywiania na skórę i cały organizm
Sposób odżywiania wpływa na wygląd skóry,[...]
Rzeżączka - wypadki chodzą po ludziach
W Polsce w dalszym ciągu pokutuje zaskakujący stereotyp,[...]
Najnowsze komentarze:

Re: Gabinet kosmetyczny View the latest post
Jak dla mnie wizyty w takich gabinetach to jedynie...

Re: Kredyty na spłatę innych - gdzie? View the latest post
Myślę, że oni będą w stanie ci pomóc https://monebay.pl/....

Re: Fajne domy... View the latest post
Tylko po co przepłacać, jak można skorzystać z promocji...

Re: Plus czy Play? View the latest post
Żadnych problemow nie ma jeśli chodzi o kontaktowanie...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM