Imieniny: Damazego Waldemara



Konkursy

Polacy bawią się kolorami w konkursie Dekoral Fashion
Co łączy Lublin z Wrocławiem, a Łódź z Poznani[...]
1000zł do wydania w H&M
Weź udział w konkursie i wygraj bon o wartości aż 1000[...]
poniedziałek, 06 lutego 2017 23:37

Lebioda – wyrwać chwasta, czy zjeść chwasta?

przez  Julianna Orzechowska
Oceń ten artykuł
(5 głosów)

Choć Białorusinom lebioda kojarzy się najczęściej z nazwą dawnej gminy wiejskiej w byłym województwie nowogrodzkim, to nam słowo lebioda powinno przynosić na myśl zupełnie inne skojarzenia. Wszak owa lebioda, zwana też komosą białą, to gatunek rośliny o niebywale szerokim zastosowaniu. Nic więc dziwnego, że ogrodnicy biją na alarm, by pieląc przydomowe ogródki dokładnie analizować wyrywane w nich chwasty. Coraz częściej okazuje się bowiem, że jesteśmy nieświadomymi plantatorami tej  jadalnej rośliny.

 

 

Zastosowanie

 

Lebioda - jak wyglądaTak naprawdę o lebiodzie głośno było już za czasów naszych dziadków, kiedy to panosząca się wszędzie bieda zmuszała do wynajdowania coraz to prostszych i tańszych rozwiązań, także tych kulinarnych. Wbrew pozorom, opisywana roślina, tuż za pokrzywą i pączkami mniszka, należy do jednych z najsmaczniejszych chwastów z naszych ogrodów. Jest ona również zdrowa. Jak donoszą naukowcy, lebioda zawiera witaminę C i prowitaminy A. Przy okazji ma też dużo białka (19%) oraz węglowodanów (aż 49%). Gatunek ten rozprzestrzenia sią na obszarach o tropikalnym, jak i umiarkowanym klimacie, stąd też jej popularność praktycznie w całym rejonie naszego kraju. Prócz kuchni, lebioda znalazła swoje zastosowanie także w lecznictwie. Jej ziele i korzeń to surowce zielarskie, z kolei nasi przodkowie stosowali ją zewnętrznie wspomagając gojenie się ran, lub też wewnętrznie, w przypadku zapalenia oskrzeli, czy chociażby kaszlu. Komosa biała cieszy się też uznaniem rolników, którzy chętnie w jej sąsiedztwie sadzą chociażby buraki, zapewniając bezpieczeństwo ich uprawy, bowiem lebioda to idealne miejsce do składania jaj przez mszyce. Z kolei między innymi technolodzy z francuskiego laboratorium Ella Bache postawili na ekstrakt z komosy wykorzystując go we współczesnej kosmetologii.

 

Smacznie i zdrowo

 

Wspominając uprzednio niepowtarzalny smak lebiody, nie może zabraknąć także propozycji jej podania. Warto jednak podkreślić fakt, iż w przypadku tej rośliny jadalne są jedynie jej nasiona i młode liście, często traktowane na równi ze szpinakiem. Współczesna gastronomia znalazła wiele metod przyrządzenia tej rośliny. Możemy bowiem dodać ją do jajecznicy, czy przygotować z niej pożywny farsz do pierogów. My jednak zaproponujemy dziś lebiodową zupę.

 

Do jej przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki:
- 3 jaja na twardo
- sok z cytryny
- 1 litr wywaru z warzyw (może być i bulion warzywny)
- 5 garści lebiody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka chrzanu, najlepiej świeżego, zaraz po starciu
- 4 parówki – najlepiej drobiowe lub cielęce
- 100ml śmietany 12%
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki, koperek i szczypior

 

Lebiodę myjemy, następnie kroimy i dusimy na oliwie. Dodajemy do tego pokrojone w talarki parówki i posiekaną zieleninę. Mieszamy i ponownie dusimy przez chwilę. W osobnym naczyniu mieszamy sok z cytryny z chrzanem, mąką i śmietaną. Następnie całość dodajemy do lebiody i parówek. Uprzednio przygotowany wywar lub bulion podgrzewamy i dodajemy do całości. Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu. Podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki, podobnie jak żurek.

 

Smacznego!

Więcej z tej kategorii: Sumienie aptekarza »
Login to post comments

Wyraź opinię

Do jakiego przedszkola chodzi Twoje dziecko?
 
 
 
 
 
Kategoria: Edukacja

Warto przeczytać

Konopie – źródło legalnej energii!
Konopia znana jest prawie od „zarania dziejów[...]
Lebioda – wyrwać chwasta, czy zjeść chwasta?
Choć Białorusinom lebioda kojarzy się najczęściej z n[...]
Czy ziemniaki tuczą?
Odchudzając się z reguły wykluczamy z diety ziemniaki. [...]
Wpływ odżywiania na skórę i cały organizm
Sposób odżywiania wpływa na wygląd skóry,[...]
Rzeżączka - wypadki chodzą po ludziach
W Polsce w dalszym ciągu pokutuje zaskakujący stereotyp,[...]
Najnowsze komentarze:

Praca w Niemczech- opiekunka View the latest post
Powiedzcie mi proszę, co sądzicie o takiej opcji, jak...

Re: Zegarek na rękę View the latest post
No dobrze, a jakie macie zdanie na temat zegarków smartwatch?...

Re: Co do łazienki ? View the latest post
Jeśli masz dobre środki i praktyczne akcesoria sprzątające...

Re: Sklep meblowy View the latest post
Jeśli mieszkacie w Białymstoku, lub okolicach to będziecie...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM