Imieniny: Juliusza Lukasza



Konkursy

Polacy bawią się kolorami w konkursie Dekoral Fashion
Co łączy Lublin z Wrocławiem, a Łódź z Poznani[...]
1000zł do wydania w H&M
Weź udział w konkursie i wygraj bon o wartości aż 1000[...]
piątek, 26 lutego 2016 00:00

Kiedy za dużo solimy...

Napisane przez  SK
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Jednym z najbardziej rozpowszechnionych smaków jest słony. W potrawach, w przekąskach jest bardzo ważnym uzupełnieniem innych smaków. Co jednak jeżeli sodu - odpowiedzialnego za ten smak - jest za dużo?

Nadmiar soli w diecie

 

Przy nadmiarze soli w naszym żywieniu możemy mówić o zaburzeniu gospodarki wodno-elektrolitowej - hipernatremii. Sód zatrzymuje wodę w organizmie, co może spowodować nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia pracy serca. Czasem to zaburzenie występuje jako efekt częstych utrat wody przez organizm w czasie gorączki, wymiotów, biegunki lub hiperglikemii a także przy nadczynności tarczyc. Jednak głównym powodem występowania hipernatremii jest jedzenie zbyt dużej ilości słonych pokarmów - wędzonego mięsa, żółtego sera, chipsów, szybkich dań z torebki nafaszerowanych glutaminianem sodu oraz piciem zbyt małej ilości wody.

 

O samej hipernatremii

 

Do objawów tego zaburzenia możemy zaliczyć pragnienie, nudności, zmęczenie, osłabienie, wysokie ciśnienie krwi, bóle głowy, kołatania serca, senność i rozdrażnienie. Leczenie tego zaburzenia nie jest łatwe. Lekarz może przepisać leki, które mają zwiększyć wydalanie leku przez nerki - leki są silnie moczopędne. Także ograniczenie nadmiaru soli w diecie powinno być priorytetem w owocnym leczeniu schorzenia. Trzeba się pożegnać ze słonymi przekąskami i daniami, a zamiast nich odkrywać inne, mniej szkodliwe dla naszego smaki. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie soli, które nie powinno przekraczać 5 g na dzień. Niestety w Polsce średnia wynosi 7,6 g stąd coraz większy wysyp osób, które muszą się zmagać z nadciśnieniem i innymi chorobami, które są efektem nadmiernego spożycia soli. W USA dawka soli na dzień nie powinna przekraczać z kolei... 2,3000 mg na dzień. Szokujące, prawda? Co ciekawe nadmiar soli w diecie może zwiększyć ryzyko raka żołądka oraz udaru mózgu. Dlatego niezależnie od naszego samopoczucia warto ograniczyć spożycie soli na rzecz innych, mniej szkodliwych przypraw.

 

Login to post comments

Wyraź opinię

Które z produktów mrożonych kupujesz najczęściej?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategoria: Kulinaria

Warto przeczytać

Konopie – źródło legalnej energii!
Konopia znana jest prawie od „zarania dziejów[...]
Lebioda – wyrwać chwasta, czy zjeść chwasta?
Choć Białorusinom lebioda kojarzy się najczęściej z n[...]
Czy ziemniaki tuczą?
Odchudzając się z reguły wykluczamy z diety ziemniaki. [...]
Wpływ odżywiania na skórę i cały organizm
Sposób odżywiania wpływa na wygląd skóry,[...]
Rzeżączka - wypadki chodzą po ludziach
W Polsce w dalszym ciągu pokutuje zaskakujący stereotyp,[...]
Najnowsze komentarze:

Re: Oświadczyny marzeń View the latest post
Oświadczynom na jachcie żadna kobieta się nie oprze...

Re: Migdałki View the latest post
Przyczyn chrapania moze być wiele. Nie należy tego...

Re: Wakacje 2016 View the latest post
Każdy lubi coś innego ale takie wakacje na jachcie,...

pasożyty u dzieci View the latest post
Dziewczyny, czy któreś z waszych dzieci miało jakieś...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM