Imieniny: Lucji Otylii



Konkursy

Polacy bawią się kolorami w konkursie Dekoral Fashion
Co łączy Lublin z Wrocławiem, a Łódź z Poznani[...]
1000zł do wydania w H&M
Weź udział w konkursie i wygraj bon o wartości aż 1000[...]
piątek, 26 lutego 2016 00:00

Kiedy za dużo solimy...

Napisane przez  SK
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Jednym z najbardziej rozpowszechnionych smaków jest słony. W potrawach, w przekąskach jest bardzo ważnym uzupełnieniem innych smaków. Co jednak jeżeli sodu - odpowiedzialnego za ten smak - jest za dużo?

Nadmiar soli w diecie

 

Przy nadmiarze soli w naszym żywieniu możemy mówić o zaburzeniu gospodarki wodno-elektrolitowej - hipernatremii. Sód zatrzymuje wodę w organizmie, co może spowodować nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia pracy serca. Czasem to zaburzenie występuje jako efekt częstych utrat wody przez organizm w czasie gorączki, wymiotów, biegunki lub hiperglikemii a także przy nadczynności tarczyc. Jednak głównym powodem występowania hipernatremii jest jedzenie zbyt dużej ilości słonych pokarmów - wędzonego mięsa, żółtego sera, chipsów, szybkich dań z torebki nafaszerowanych glutaminianem sodu oraz piciem zbyt małej ilości wody.

 

O samej hipernatremii

 

Do objawów tego zaburzenia możemy zaliczyć pragnienie, nudności, zmęczenie, osłabienie, wysokie ciśnienie krwi, bóle głowy, kołatania serca, senność i rozdrażnienie. Leczenie tego zaburzenia nie jest łatwe. Lekarz może przepisać leki, które mają zwiększyć wydalanie leku przez nerki - leki są silnie moczopędne. Także ograniczenie nadmiaru soli w diecie powinno być priorytetem w owocnym leczeniu schorzenia. Trzeba się pożegnać ze słonymi przekąskami i daniami, a zamiast nich odkrywać inne, mniej szkodliwe dla naszego smaki. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie soli, które nie powinno przekraczać 5 g na dzień. Niestety w Polsce średnia wynosi 7,6 g stąd coraz większy wysyp osób, które muszą się zmagać z nadciśnieniem i innymi chorobami, które są efektem nadmiernego spożycia soli. W USA dawka soli na dzień nie powinna przekraczać z kolei... 2,3000 mg na dzień. Szokujące, prawda? Co ciekawe nadmiar soli w diecie może zwiększyć ryzyko raka żołądka oraz udaru mózgu. Dlatego niezależnie od naszego samopoczucia warto ograniczyć spożycie soli na rzecz innych, mniej szkodliwych przypraw.

 

Login to post comments

Wyraź opinię

W czasie miesiączki używam
 
 
 
Kategoria: Kobieta

Warto przeczytać

Konopie – źródło legalnej energii!
Konopia znana jest prawie od „zarania dziejów[...]
Lebioda – wyrwać chwasta, czy zjeść chwasta?
Choć Białorusinom lebioda kojarzy się najczęściej z n[...]
Czy ziemniaki tuczą?
Odchudzając się z reguły wykluczamy z diety ziemniaki. [...]
Wpływ odżywiania na skórę i cały organizm
Sposób odżywiania wpływa na wygląd skóry,[...]
Rzeżączka - wypadki chodzą po ludziach
W Polsce w dalszym ciągu pokutuje zaskakujący stereotyp,[...]
Najnowsze komentarze:

Re: Wasz ostatni zakup. View the latest post
Ja kupiłam rewelacyjne kosmetyki http://jejustore.pl/....

Re: Biznes - i co dalej? View the latest post
Tylko po co od razu księgowa jak mozesz zaopatrzysz...

faktura View the latest post
Szukam programu do wystawiania faktur. U nich widziałam...

komunia View the latest post
Za 2 lata mamay komunie córeczki. Sale juz wybrałam...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM