Imieniny: Alberta Ignacego



Kulinaria Zupy Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem
 

Informacje

Czas przygotowania
30
Czas gotowania
0
Poziom trudności
Cena

Lista składników

Składniki na zakwas:

? 6 łyżek mąki żytniej typu 2000

? 800 ml wody

? 5 ząbków czosnku

? 4 listki laurowe

? 5 ziaren ziela angielskiego



Składniki na żurek (8-10 porcji):

? porcja warzyw na bulion

? 5?6 białych kiełbas surowych

? groszek w puszce Happy Frucht (cała puszka)

? ok. 5 litrów wody

? 1 średnia cebula

? 150 g boczku wędzonego

? 2 łyżki oleju Rapso

? zakwas według przepisu powyżej

? 8?10 jaj

? chrzan (opcjonalnie)

? śmietana (opcjonalnie)

? zioła ( np. lubczyk, majeranek, tymianek, koperek)

? sól i pieprz do smaku
Składniki dla:
7 osób

Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


Wykonanie zakwas:



1. Do dużego słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie.

2. Jeśli posiadamy zakwas na chleb, to możemy dodać na początku jedną jego łyżkę, co znacznie przyspieszy proces kiszenia. Jeżeli posiadamy własną kiszonkę, możemy dodać łyżkę płynu spod kiszonki, zamiast zakwasu na chleb.

3. Przykrywamy gazą i pozostawiamy go na 5–6 dni.

4. Zakwas mieszamy codziennie. Pod koniec powinien być pachnący i w smaku kwaskowaty – to znak, że jest już gotowy.



Wykonanie żurek:

1. Gotujemy warzywny wywar.

2. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki z surowej kiełbasy białej: kiełbasę wyciągamy z otoczki i mieszamy z groszkiem ora ziołami, a następnie formujemy małe pulpeciki.

3. Podsmażamy boczek oraz cebulkę, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut.

4. Po tym czasie dodajemy wymieszany zakwas na żur. Robimy to stopniowo, kontrolując smak i stopień zakwaszenia zupy.

5. Doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać chrzan. Zupa zyska wówczas na smaku i będzie lekko pikantna.

6. Gotujemy jajka na twardo.

6. W międzyczasie odcinamy wierzch chleba, wydrążamy miąższ i podpiekamy w 250°C przez 5 minut.

7. Zupę podajemy w chlebie wraz z pulpecikami i pokrojonym jajkiem.

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Kolekcjonowanie butelek po wodach? View the latest post
Mnie mój dziadek zaraził numizmatyką. Spędzam czas...

Re: Krem do twarzy View the latest post
Krem musi być odpowiednio dobrany do wieku i rodzaju...

Re: Gdzie zakupić długie kozaki? View the latest post
Teraz zdecydowanie najwyższa pora, aby pomyśleć o zakupie...

Re: Jasny blond - rozjaśniacz czy farba? View the latest post
Super sprawdza sie ten rozjaśniacz w sprayu https://www.maxdrogeria.pl/joanna-multi...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM