Imieniny: Wandy Zenona



Kulinaria Sałatki Pomarańczowa Hiszpania, czyli sałatka pełna słońca
 
Pomarańczowa Hiszpania, czyli sałatka pełna słońca

Informacje

Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
-
Poziom trudności

Lista składników

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (2 porcje) :

2 garści mixu sałat
15-20 plasterków chorizo
2 pomarańcze
120 g mini mozzarelli
1/3 szklanki migdałów
1 łyżka oliwy z oliwek OLITALIA
8-10 czarnych oliwek SERPIS

SKŁADNIKI NA DRESSING:

4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA
1 łyżka octu jabłkowego PONTI
1 łyżka soku z pomarańczy
1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki dla:
2 osób

Pomarańczowa Hiszpania, czyli sałatka pełna słońca Pomarańczowa Hiszpania, czyli sałatka pełna słońca

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
2. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
3. Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
4. Pomarańcze filetujemy. Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
5. Oliwki kroimy na plasterki.
6. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
7. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Deweloper View the latest post
Polecanym deweloperem jest Euro Styl, jedna z jego...

Re: Gabinet kosmetyczny View the latest post
Jak dla mnie wizyty w takich gabinetach to jedynie...

Re: Kredyty na spłatę innych - gdzie? View the latest post
Myślę, że oni będą w stanie ci pomóc https://monebay.pl/....

Re: Fajne domy... View the latest post
Tylko po co przepłacać, jak można skorzystać z promocji...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM