Imieniny: Damazego Waldemara



Kulinaria Sałatki Klopsy Jamiego Olivera
 
Klopsy Jamiego Olivera

Informacje

Czas przygotowania
30min
Czas gotowania
1h
Poziom trudności

Lista składników

- 900g świeżo mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub pierś z indyka)
- 400g spaghetti
- 2 kromki chleba lub bułka tarta
- 3 płaskie łyżeczki oregano
- łyżeczka rozdrobnionego kminu
- rozdrobnione suszone chili
- łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
- żółtko jajkasól świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sos pomidorowy 1 litr
- 2 garści świeżej bazylii,
- rozdartej na kawałki
- 60g sera mozzarella
- 60g tartego parmezanu

Składniki dowolne:
- drobno posiekana cebula
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy Dijon
Składniki dla:
4 osób

Klopsy Jamiego Olivera Klopsy Jamiego Olivera Hot

Ocena autora
 
3.3
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)

Najlepiej jak dysponujesz całym kawałkiem mięsa, zmiel go malakserze i przełóż do miski. Ja tym razem użyje chudej wołowiny. Następnie rozdrobnij chleb w malakserze i przełóż do mięsa. Dodaj suszone oregano, kmin, chili, rozmaryn, żółtko, po czym dopraw mieszankę 2 płaskimi łyżeczkami soli i pieprzem. W tym miejscu można włączyć zestaw dowolnych składników (podgrzanych wcześniej do miękkości i ostudzonych). Mieszankę mięsna należy połączyć zwilżonymi rękami i uformować z niej kule. Ich rozmiar i kształt jest całkowicie dowolny. (Po uformowaniu mięso możemy przyrządzić natychmiast lub położyć na pergaminie i przykryć folia aluminiową. W tej postaci przechowujemy je nie dłużej niż 1 dzień w lodówce). Mocno rozgrzej garnek z grubym dnem, wlej 3-4 łyżki oliwy i potrząsając garnkiem rozprowadź ją po dnie. Włóż klopsy i obsmażaj je ze wszystkich stron na złocisty kolor. Potem wyłącz kuchenkę pokryj mięso sosem pomidorowym, bazylią, mozarella i tartym parmezanem. Następnie przełóż klopsy do piekarnika i piecz klopsy w temperaturze 200 stopi przez 15-20 minut. Kiedy ser nabierze złocistego koloru, potrawę wyjmujemy z piekarnika i jest już gotowa.

Recenzja autora

Klopsy Jamiego Olivera 2011-09-25 19:48:59 Sebastian Kopec
Ocena ogólna 
 
3.3
Smak 
 
5.0
Trudność 
 
2.0
Cena 
 
3.0
redakcja Recenzent: redakcja    Wrzesień 25, 2011

Wspaniały smak

Przepis wydaje się długi i skomplikowany ale tak naprawdę potrawa jest łatwa do przyrządzenia. Wspaniały smak, idealnie nadaje się na rodzinny obiad. Polecamy!

Czy ta recenzja była dla Ciebie pomocna? 
00
Raportuj tę recenzję
 

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Wasz ostatni zakup. View the latest post
Ja kupiłam rewelacyjne kosmetyki http://jejustore.pl/....

Re: Biznes - i co dalej? View the latest post
Tylko po co od razu księgowa jak mozesz zaopatrzysz...

faktura View the latest post
Szukam programu do wystawiania faktur. U nich widziałam...

komunia View the latest post
Za 2 lata mamay komunie córeczki. Sale juz wybrałam...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM