Imieniny: Damazego Waldemara



Kulinaria Inne Tort śmietankowo-owocowy
 
Tort śmietankowo-owocowy

Informacje

Czas przygotowania
40
Czas gotowania
40
Poziom trudności

Lista składników

Składniki na biszkopt nr 1

? 5 dużych jajek ( w temp. pokojowej)
? 3/4 szklanki mąki pszennej
? 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
? 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
? cukier waniliowy
? szczypta soli

Składniki na biszkopt nr 2

? 5 dużych jajek (w temp. pokojowej)
? 1/2 szklanki mąki pszennej
? 1/4 szklanki gorzkiego kakao
? 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
? 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
? cukier waniliowy
? szczypta soli

Składniki na masę tortową

? 1 litr serka mascarpone
? 1 litr śmietany 36%
? 4 galaretki w różnych kolorach
? 1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty (zimnej), do nasączenia biszkoptu
Składniki dla:
6 osób

Tort śmietankowo-owocowy Tort śmietankowo-owocowy

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


1. Galaretki rozpuszczamy w wodzie Mama i ja i przelewamy do czterech głębokich talerzy. Dodajemy o 100 ml wody mniej niż zaleca producent.
2. Biszkopt nr 1 – rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy po trochu cukier. Po każdym dosypaniu miksujemy ok. 1 minutę. Na koniec dodajemy cukier waniliowy i ponownie miksujemy ok. 1 minutę.
3. Żółtka po kolei dodajemy do ubitej masy, a całość mieszamy na średnich obrotach.
4. Obydwa rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do ubitej masy jajecznej, a następnie delikatnie szpatułką łączymy wszystkie składniki.
5. Wykładamy dno formy do biszkoptu (średnica ok. 25 cm) papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) do 160°C.
7. Do tak przygotowanej formy wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 30 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.
8. Po upieczeniu rzucamy formą z biszkoptem z wysokości 30 cm (na stół lub podłogę) w celu usunięcia nadmiaru powietrza.
9. Drugi biszkopt przygotowujemy w analogiczny sposób.
10. Ścięte galaretki kroimy w kostkę i odkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
11. Masa tortowa – do misy miksera przekładamy serek mascarpone oraz śmietanę i miksujemy, najpierw na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając je do maksymalnej prędkości.
12. Część ubitej masy odkładamy do dekoracji tortu, natomiast pozostałość mieszamy z pokrojoną galaretką.
14. Biszkopty dzielimy na 3 równe części.
15. Układamy spód biszkoptu na paterze, nasączamy dokładnie herbatą i smarujemy masą śmietanowo-galaretkową. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Górę tortu nasączamy i smarujemy odłożoną częścią czystej masy śmietanowej.
16. Tort zdobimy według własnych upodobań.

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Wasz ostatni zakup. View the latest post
Ja kupiłam rewelacyjne kosmetyki http://jejustore.pl/....

Re: Biznes - i co dalej? View the latest post
Tylko po co od razu księgowa jak mozesz zaopatrzysz...

faktura View the latest post
Szukam programu do wystawiania faktur. U nich widziałam...

komunia View the latest post
Za 2 lata mamay komunie córeczki. Sale juz wybrałam...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM