Przepisy kulinarne / Inne / przepis na Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka
Imieniny: Franciszka Joanny



Kulinaria Inne Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka
 
Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka

Informacje

Czas przygotowania
30
Czas gotowania
30
Poziom trudności
Cena

Lista składników

? 500 g ryżu ( najlepiej typu Carnaroli do risotto)
? 80 g cebulki szalotki
? 100g seru typu parmezan
? 15 g masła
? 30 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
? 100 ml soku z cytryn Limmi
? olej ryżowy Olitalia ( do smażenia)
? 2 słoiki tuńczyka w sosie własnym Callipo 160g
? 100 ml soku z cytryn Limmi
? 1l wody
? 10 g pieprzu ( w ziarenkach)
? 1 marchewka
? 100 g selera
? 1 biała cebula średniej wielkości
? 2 jajka
? 150 g bułki tartej
? sól i pieprz
Składniki dla:
2 osób

Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


1. Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Umyte, obrane i pokrojone warzywa umieść w garnku z wodą, dodaj sok z cytryny i pieprz. Zagotuj, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny, a następnie odcedź bulion tak, aby nie zawierał kawałków warzyw.
2. Przygotuj nadzienie ryżowe: posiekaj bardzo drobno cebulkę szalotkę i dodaj do rozgrzanej wcześniej w dużym garnku oliwy. Podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie zalej bulionem. Do bulionu dodaj ryż, a następnie 100 ml soku z cytryny. Gotuj (około 20 minut) na małym ogniu aż płynny bulion się zredukuje, a ryż zaabsorbuje wodę. Po ugotowaniu dodaj masło i parmezan. Przełóż ryż na dużą patelnię, przykryj i pozostaw do ostudzenia.
3. Schłodzony ryż podziel na 15 równych porcji. Każdą z porcji uformuj w dłoniach w płaski okrągły kształt, który wypełnisz porcją (wielkości małej łyżeczki) tuńczyka. Przykryj tuńczyka ryżem, formując charakterystyczne krokieciki.
4. Każdy z krokietów obtocz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu, oleju ryżowym, w wysokiej temperaturze. Kiedy panierka krokietów się zarumieni, wyjmij je z patelni i połóż na kuchennym papierowym ręczniczku, aby odcedzić nadmiar tłuszczu.
5. Podawaj na gorąco i ciesz się smakiem włoskiej przystawki.

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Producent meble View the latest post
Funkcjonalne meble do biura, systemy kuchenne, stelaże...

Re: Meble do przedpokoju View the latest post
W przedpokoju mam tylko wieszak i duże lustro w ozdobnej...

Re: Siłownia? View the latest post
Przede wszystkim aby trening przyniósł oczekiwane efekty,...

Re: Niska samoocena View the latest post
Z takim problemem to najlepiej do psychologa https://psychomedic.pl/psycholog-warszawa...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM