Imieniny: Grzegorza Salomei



Kulinaria Grzyby babeczki pieczarkowe
 
babeczki pieczarkowe

Informacje

Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności

Lista składników

ciasto kruche:

250 g mąki + do posypania blatu
125 g masła + do wysmarowania foremek
1 żółtko
szczypta soli
nadzienie:
1 cebula biała
400 g pieczarek
300 g startego parmezanu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 jajko
2 łyżki śmietanki do gotowania
sól i gruboziarnisty pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki dla:
3 osób

babeczki pieczarkowe babeczki pieczarkowe Hot

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celcjusza.

2. Przygotowujemy ciasto - na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy je do lodówki na 30
minut.  Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na stolnicy, uprzednio posypanej mąką.

3. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.

4. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą 
gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy 200g  startego parmezanu.

5. Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.

6. Przygotowujemy masę z jajek, śmietanki do gotowania i sera - roztrzepujemy jajko, dodajemy pokruszony parmezan i śmietankę, doprawiamy solą oraz pieprzem,  gdy zaistnieje potrzeba.

7. Masą jajeczno - serowo-śmietankową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę.

8. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopnii Celcjusza - aż ser się ładnie roztopi. 

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Wakacje 2017 View the latest post
W tym roku juz po wakacjach, moze uda sie gdzieś do...

Re: Piwko w ramach relaksu? View the latest post
Czasami razem ze znajomymi, na koniec tygodnia w piatek,...

Re: Ile kosztuje wyprawka? View the latest post
To tak naprawde zalęzy od ciebie ile wydasz. Ja zawsze...

podróżowanie z dziećmi View the latest post
Słyszałyście o Smart Kid Belt? To sa takie specjalne...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM