Imieniny: Marka Elzbiety



Kulinaria Dania z ziemniaków Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową.
 
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową.

Informacje

Czas przygotowania
50 min
Czas gotowania
50 min
Poziom trudności
Cena

Lista składników

1 kg wątróbki drobiowej
1,5 kg ziemniaków
przyprawa do ziemniaków i frytek
tymianek
sól, pieprz
ok.20 dag małej cukinii
3 duże pieczarki
3 średnie cebule
keczup pikantny
majonez dekoracyjny Winiary
ok.25 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
ok.25 dag sera żółtego
1/2 czerwonej papryki
szczypiorek do posypania
olej i bułka tarta do naczynie, w którym będziemy zapiekać
5 dag masła + 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki
2 łyżki oleju do smażenia pieczarek + 1 czubata łyżeczka przyprawy Smako - myk
1 szklanka mleka
Składniki dla:
4 osób

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową. Hot

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)

Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut. Odcedzić, osączyć i ostudzić. Wątróbkę wypłukać, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny.Po tym czasie osączyć, pokroić i usmażyć na maśle i oleju. Oprószyć pieprzem i tymiankiem a po usmażeniu solą. Osączyć z sosu i przestudzić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry. Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę. Cebule posiekać. Pieczarki poszatkować i przesmażyć ze Smako-mykiem. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Wysmarować olejem naczynie żaroodporne,posypać bułką tartą. Ziemniaki kroić w ok. 1 cm plastry i układać na spodzie i bokach naczynia tak, aby na siebie zachodziły. Posypać 1/2 cebuli i obficie oprószyć przyprawą do ziemniaków i frytek. Wycisnąć na to warstewkę keczupu (ja użyłam pikantnego Kotlin). Na nim rozłożyć wątróbkę, posypać resztą cebuli, pokrojoną papryką i duszonymi pieczarkami.Cieniutko rozsmarować majonez. Na majonezie pokroić drugą warstwę ziemniaków (identycznie, jak na spodzie), oprószyć znów przyprawą do ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły. Wierzch posmarować gęstą śmietaną i posypać obficie żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny + dolny) i zapiekać ok.50 minut. Po wyjęciu posypać np. posiekanym szczypiorkiem. Przyprawa do ziemniaków nadaje zapiekance świetny posmak.

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Kolekcjonowanie butelek po wodach? View the latest post
Mnie mój dziadek zaraził numizmatyką. Spędzam czas...

Re: Krem do twarzy View the latest post
Krem musi być odpowiednio dobrany do wieku i rodzaju...

Re: Gdzie zakupić długie kozaki? View the latest post
Teraz zdecydowanie najwyższa pora, aby pomyśleć o zakupie...

Re: Jasny blond - rozjaśniacz czy farba? View the latest post
Super sprawdza sie ten rozjaśniacz w sprayu https://www.maxdrogeria.pl/joanna-multi...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM