Imieniny: Bogny Apolinarego



Kulinaria Dania rybne Pstrąg pieczony
 
Pstrąg pieczony

Informacje

Czas przygotowania
60 min
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności

Lista składników

Średni świeży pstrąg / 1 na osobę lub wg. uznania większy/,
- limonka / 1 szt. /
-cytryna - połówka / do dekoracji/,
- vegeta lub sól morska /do wyboru /,
- pieprz biały mielony , lub kolorowy świeżo zmielony /,
- oliwa - najlepiej extra virgin / olej słonecznikowy /,
- opcjonalnie : nasiona kolendry / bez problemu w sklepach /,płatki migdałów.
- natka pietruszki,
- Proporcje na jedna osobę.
^FOLIA ALUMINIOWA^
Składniki dla:
1 osoby

Pstrąg pieczony Pstrąg pieczony Hot

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)
  1. Rybę kupujemy świeżą(!) .Pamiętaj : OCZY i SKRZELA są najważniejsze.

  2. No i zapach.Tak ryba musi pachnieć morzem , a jak nie...

  3. 2

    Wyfiletowaną myjemy zimną wodą , i suszymy ręcznikiem papierowym.

  4. 3

    Limonką skrapiamy wnętrze i środek ,a następnie vegeta /sól/ i pieprz.

  5. W takiej kolejności. Dlaczego limonka ? Ma bardziej oryginalny smak, 

  6. ale jeśli ktos niema - to tragedii tez nie ma.

  7. 4

    Wstawiamy - mozliwie "zaizolowane " na ok. 30 min. do lodówki .

  8. 5

    Piekarnik rozgrzewamy /bez termoobiegu/ do ok. 180 * , lub z termoobiegiem /funkcja grill/ na 160*. Środkowa półka.

  9. 6

    Folię aluminiową rozkładamy na blasze i układamy ryby./w miarę suche/ najlepiej , aby każda z nich była oddzielnie zawinięta - ale tak do około 1/2. wys.

  10. 7

    Wkładamy do wewnątrz gałązkę natki i kilka ziaren kolendry.

  11. 8

    Jeszcze troszkę vegety lub soli do środka.

  12. 9

    Obficie / śmiało , aby nie przywarła skórą do foli / smarujemy -pędzelek się przyda - oliwą folię i wierzch ryby.

  13. 10

    Wstawiamy na ok. 15-20 min, następnie DELIKATNIE odwracamy na drugą stronę /cierpliwość wskazana/ , i posypujemy migdałami.

  14. 11

    Ryba jest gotowa gdy skórka jest " na oko" chrupiąca.

  15. 12

    Możemy wcześniej naciąć skórkę , ale nie musimy.

  16. 13

    OSTROŻNIE wyjmujemy rybę na talerz / w folii/ ,fantazja dowolna 3-4 

  17. łychy lub szpatułki czy szczypce- byleby się nie rozpadła...

  18. 14

    Kładziemy na talerz z liśćmi sałaty i plasterkami cytryny.

  19. 15

    Raczej już nie wyciskamy na nią cytryny , jest odpowiednio /może dla niektórych za bardzo/ kwaśna, co nie znaczy zła...

  20. 16

    No cóż , ja nie szaleję z dodatkami kromy ŚWIEŻEGO chleba i parę płatków masła na wierzch ryby - załatwiają sprawę....

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: jak często pozwalacie sobie na metamorfozę? View the latest post
Obawiam się, że jednak większość z nas zbyt rzadko...

Re: Farba z Garniera- jakiś kit View the latest post
Niestety faktycznie niektóre kolory szybko się zmywają....

Re: Deweloper View the latest post
Polecanym deweloperem jest Euro Styl, jedna z jego...

Re: Gabinet kosmetyczny View the latest post
Jak dla mnie wizyty w takich gabinetach to jedynie...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM