Imieniny: Rogera Serafiny



Kulinaria Dania rybne Kuskus izraelski marki Halina z małżami i krewetkami w sosie curry
 
Kuskus izraelski marki Halina z małżami i krewetkami w sosie curry

Informacje

Czas przygotowania
10
Czas gotowania
20
Poziom trudności

Lista składników

kuskus izraelski marki Halina 1 op.
(2 woreczki kuskusu)
1 kg muli
0,5 kg krewetek
200 ml wina wytrawnego, białego
1/2 puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)
1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)
2 łyżeczki pasty curry, pikantnej (lub do smaku)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory malinowe
1 pęczek szparagów (opcjonalnie) lub fasolki szparagowej (opcjonalnie)
1 łyżka masła
świeża bazylia
1 łyżka oleju
2 łyżki oliwy (najlepiej ostrej, np. z chilli)
1 papryczka chilli
sól, pieprz, chilli w proszku (do smaku)
Składniki dla:
5 osób

Kuskus izraelski marki Halina z małżami i krewetkami w sosie curry Kuskus izraelski marki Halina z małżami i krewetkami w sosie curry

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


1. Jeśli używamy mrożonych owoców morza, należy je wcześniej rozmrozić, najlepiej na sitkach, a następnie opłukać. Jeżeli używamy krewetek już ugotowanych, pomijamy kroki z ich przygotowaniem.
2. Małże dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Osusz.
3. Krewetki obierz z pancerzy, zostawiając ogonek. Usuń jelito (czarna nitka) nacinając krewetkę z góry. Dokładnie umyj. Osusz.
3. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju wraz z pastą curry oraz przyprawą curry.
4. Wrzuć małże, dodaj wino, mleczko kokosowe oraz odłamane zdrewniałe końcówki szparagów. Przykryj pokrywką i duś 6–8 minut, kilka razy mieszając. Po tym czasie wyrzuć nieotwarte małże oraz końcówki szparagów.
5. Dodaj krewetki, szparagi lub fasolkę szparagową oraz pokrojone pomidory. Całość gotuj 3–4 minuty, kilka razy mieszając.
6. Patelnię ściągnij z ognia, dodaj masło, wymieszaj, dopraw do smaku.
7. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Odcedź, dodaj oliwę, pokrojoną chilli (jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, dodaj również nasionka papryki, w przeciwnym razie usuń je). Ewentualnie dopraw solą.
8. Kuskus serwuj wraz owocami morza i bazylią.

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Wymiana walut online View the latest post
O wiele wygodniejsza forma płatności w obcych walutach...

Re: Wycieczka zagranicę View the latest post
Warto miec ze oba karte wielwoalutową https://www.igoriacard.com/....

Re: LAS na własność View the latest post
Cięcie drzew to nie taka łatwa sprawa. Wiadomo pozwolenie...

drukarka firma View the latest post
Jaka drukarkę wybrać do firmy. Drukujemy dużo. Wybrałam...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM