Imieniny: Gerwazego Protazego



Kulinaria Dania mięsne Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami
 
Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami

Informacje

Czas przygotowania
20
Czas gotowania
20
Poziom trudności
Cena

Lista składników

? ok. 500 g polędwicy wieprzowej
? 10 plastrów boczku wędzonego
? olej rzepakowy Rapso
? 1 szalotka
? 1 ząbek czosnku
? 10 wędzonych śliwek
? 3/4 szklanki wina wytrawnego białego
? szklanka wody
? 1 łyżka masła
? rozmaryn (suszony lub świeży)
? sól, pieprz

Surówka
? 1 duży koper włoski (fenkuł)
? kapusta czerwona
? 1 duża cytryna
? 1 ząbek czosnku
? koperek (2 łyżki)
? olej rzepakowy Rapso (2?3 łyżki)
? sól, pieprz
Dodatkowo:
? 10 kawałków sznurka

Składniki dla:
4 osób

Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


1. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon. Pokrój na 10 kawałków.
2. Mięso posól, popieprz oraz posyp rozmarynem ze wszystkich stron.
3. Owiń kolejne kawałki boczkiem oraz sznurkiem, zawiąż.
4. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju Rapso, rozgrzej. Przełóż na patelnię mięso i smaż ze wszystkich stron na lekko brązowo.
5. W międzyczasie posiekaj szalotkę, czosnek. Śliwki pokrój drobno.
6. Zdejmij z patelni usmażone mięso. Na patelnię przełóż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż ok. 1 minutę cały czas mieszając.
7. Przełóż na patelnię mięso. Wlej wino i 1 szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając, aż płyn się zredukuje do 5–6 łyżek.
8. Dodaj na patelnię masło, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Wyłącz kuchenkę.
9. Fenkuł oczyść z zewnętrznych warstw. Pokrój koper oraz kapustę (kapusty ok. 1 szklanka).
10. Przygotuj dresing. Cytrynę wyszoruj, sparz, zetrzyj skórkę. Czosnek obierz i drobno pokrój. Przełóż do miseczki skórkę cytryny, czosnek, pokrojony koper. Wyciśnij 1/2 cytryny. Sok dodaj do miseczki. Wsyp do miseczki sól (troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki oraz pieprz (według preferencji). Całość wymieszaj. Wlej olej i wymieszaj.
11. Połącz warzywa z sosem.
12.Mięso podawaj wraz surówką i wybranym dodatkiem (makaronem, ziemniaki, kluskami lub kaszą).

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Gabinet kosmetyczny View the latest post
Jak dla mnie wizyty w takich gabinetach to jedynie...

Re: Kredyty na spłatę innych - gdzie? View the latest post
Myślę, że oni będą w stanie ci pomóc https://monebay.pl/....

Re: Fajne domy... View the latest post
Tylko po co przepłacać, jak można skorzystać z promocji...

Re: Plus czy Play? View the latest post
Żadnych problemow nie ma jeśli chodzi o kontaktowanie...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM