Imieniny: Franciszka Hildegardy



Kulinaria Ciasta Wigilijna gwiazdka makowa
 
Wigilijna gwiazdka makowa

Informacje

Czas przygotowania
30
Czas gotowania
30
Poziom trudności
Cena

Lista składników

Składniki na masę:
? 500 g maku Kresto
? 200 g rodzynek Kresto
? 500 ml mleka
? 2 żółtka
? 4 łyżki miodu
? 150 g cukru
? 50 g masła
? 1 łyżka cynamonu tartego
? olejek migdałowy lub rumowy

Składniki na ciasto:
? 500 g mąki pszennej (przesianej) + odrobina do podsypania przy wyrabianiu i wykrawaniu
? 180 ml mleka ciepłego
? 50 g drożdży świeżych
? 60 g cukru
? 2 jajka
? 50 g masła
? szczypta soli
? otarta skórka z 2 pomarańczy lub olejek pomarańczowy

Dodatkowo:
? jajko do posmarowania
? cukier puder
Składniki dla:
4 osób

Wigilijna gwiazdka makowa Wigilijna gwiazdka makowa

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


Wykonanie masy makowej:
1. Zalej mak wrzącym mlekiem, wymieszaj, przykryj do wchłonięcia mleka.
2. Mak dwukrotnie przemiel maszynką lub po dodaniu wszystkich składników (w tym roztopionego masła, ale bez rodzynek) zblenduj. Trwa to kilka minut.
3. Do zmielonego maku dodaj rodzynki. Odstaw na 15–20 minut pod przykryciem.

Wykonanie ciasta:
1. Mleko przelej do miski, dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę cukru (z odmierzonych już 60 g cukru na ciasto) i 2 łyżki mąki (z odmierzonych już 500 g mąki na ciasto). Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia.
2. Masło roztop i przestudź.
3. Mąkę przełóż do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, letnie mleko, cukier, sól, otartą skórkę. Całość bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie, to lekko podsyp je mąką.
4. Wyrobione ciasto (w misce) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
5. Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel je na 4 równe części, każda po ok. 230 g. Trzy części ciasta przykryj ściereczką.
6. Czwartą porcję rozwałkuj i wytnij okrąg o średnicy ok. 27 cm, np. stosując jako pomoc talerz.
7. Połóż pierwszy okrąg na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozłóż na nim ok. 1/3 porcji masy makowej.
8. Powtórz czynności z dwoma następnymi częściami ciasta i porcjami masy. Na koniec całość przykryj czwartym okręgiem.
9. Natnij ciasto od brzegu w 20 miejscach dookoła, ale tak, aby środek pozostał nienaruszony. Możesz sobie pomóc odciskając na środku kształt szklanki – od tego miejsca prowadzimy nacięcia.
10.Parami okręć paski ciasta, jeden w lewą stronę, drugi w prawo. Połącz końcówki, mocno je zlepiając. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem, tworząc gwiazdę. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.
11. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut. Kontroluj poziom upieczenia.
12. Ostudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
13. Z resztek ciasta po wykrojeniu okręgów możesz upiec 3–4 drożdżówki. W tym celu pozostaw ok. 4 łyżki masy makowej.

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Parca jako niania View the latest post
A nie myślałyście o tym, że zamiast niani, warto pomyśleć...

Portale randkowe View the latest post
Cześc, korzystacie z portali randkowych? Według mnie...

Re: Meble kuchenne View the latest post
Dodałbym jeszcze do tego Interio w Domotece ;). Bardzo...

Re: Sklep z meblami View the latest post
Ja ostatnio szukałam różnych mebli. Nie mogłam się...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM