Tort Ajerkoniakowy
Imieniny: Bernarda Samuela



Kulinaria Ciasta Tort Ajerkoniakowy
 
Tort Ajerkoniakowy

Informacje

Czas przygotowania
60 min
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności

Lista składników

BISZKOPT:
3 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody gazowanej
KREM:
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 litra ajerkoniaku
1/2 litra śmietany 30 lub 36%
2 śmiatan-fixy
8 łyżeczek żelatyny
DODATKOWO:
ziarenka MOCCA do dagracji (Dr.Oetker)
2 opakowania rurek w czekoladzie
ORAZ:
tortownica 26 cm
Składniki dla:
7 osób

Tort Ajerkoniakowy Tort Ajerkoniakowy Hot

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)

BISZKOPT:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, nadal miksując do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru. Dodać wodę i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do piany bardzo delikatnie mieszając.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temp.p. 200 st. 20 min.

Na wystudzone ciasto wyłożyć wzdłuż brzegu rurki, raz czekoladą do góry, raz na dół. Ja miałam dwa rodzaje rurek: jedno opakowanie w mlecznej czekoladzie drugie w deserowej i wykładałam rurki naprzemiennie.

KREM:
Miękkie Kasia zmiksować i na najwyższych obrotach miksera dodawać stopniowo 350 ml ajerkoniaku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksami. Dodawać do masy maślano-ajerkoniakowej i wymieszać. 6 łyżeczek żelatyny zalać niewielką ilością zimnej wody, żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Żelatynę trzeba bardzo dokładnie wymieszać bo inaczej zostaną nieładnie wyglądające kropki, które w dodatku niesympatycznie "plączą się" po języku. To żmudna praca i dłuuuugie mieszanie ale ja zatrudniam do tego męża jak akurat jest pod ręką :)
Miksując krem dodawać żelatynę. Krem wylać na ciasto i wstawić do lodówki aby stężał.

Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny przygotować tak samo jak powyżej i zmiksować z pozostałymi 150 ml. ajerkoniaku.Wylać na wierzch ciasta, udekorować jak kto chce i ponownie wstawić całość do lodówki.

Tortownica nie może być większa niż średnica 26 cm bo na taką starczają 2 opakowania rurek.
Do mniejszej z kolei nie mieści się cały krem.
Rurki do nabycia w sieci sklepów Lidl. Ponoć także Biedronki mają, ja nie spotkałam. 

Na moim zdjęciu w tej wersji zastosowałam biszkopt zastępczy, tzn. robiony wg nowatorskiego przepisu koleżanki ale wyszedł naleśnik dlatego podałam oryginalny przepis :) 

UWAGA! Ciasto ma dużą zawartość alkoholu więc kierowcom stanowczo odradzam :)

Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Producent meble View the latest post
Funkcjonalne meble do biura, systemy kuchenne, stelaże...

Re: Meble do przedpokoju View the latest post
W przedpokoju mam tylko wieszak i duże lustro w ozdobnej...

Re: Siłownia? View the latest post
Przede wszystkim aby trening przyniósł oczekiwane efekty,...

Re: Niska samoocena View the latest post
Z takim problemem to najlepiej do psychologa https://psychomedic.pl/psycholog-warszawa...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM