Przepisy kulinarne / Ciasta / przepis na Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis
Imieniny: Bernarda Samuela



Kulinaria Ciasta Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis
 
Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis

Informacje

Czas przygotowania
60
Czas gotowania
35
Poziom trudności

Lista składników

Biszkopt (okrągła foremka ok. 28 cm średnicy, ok. 20 porcji) - składniki:
6 jajek L (w temp. pokojowej)
6 łyżek oleju Rapso
150 g cukru drobnego do wypieków
165 g mąki tortowej
2 łyżki przyprawy do pierników
3 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem makowy - składniki:
1 litr śmietany 36%
6 łyżek maku mielonego marki BackMit
750 ml serka mascarpone (serek i śmietana przed ubiciem powinny 1 dobę przebywać
w lodówce)
2?3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Dodatki do toru:
czekoladki kokosowe (według uznania)
ciemny winogrono (według uznania)
świeża żurawina (ok. 100 g)
100 ml nalewki orzechowej lub pomarańczowej
5 łyżek soku z cytryny
6 łyżek masy plastycznej niebieskiej (opcjonalnie)
10 łyżek drobnego cukru do wypieków
ok. 200 ml przegotowanej, chłodnej wody

Składniki dla:
7 osób

Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


Wykonanie biszkoptu:
1. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść
w misce miksera.
2. Ubij białka na sztywno, dodaj sól.
3. Dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas miksując (ok. 1 minuta na 1 łyżkę cukru).
4. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Miksując dodaj olej.
5. Mąkę, kakao i proszek przesiej. Dodaj przyprawę do pierników, wymieszaj. Dodaj tę mieszankę do białek, wymieszaj delikatnie szpatułką.
6. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wyłóż ciasto. Piecz je w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
7. Upieczony biszkopt ostudź na kratce. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Wykonanie kremu:
1. Serek i śmietanę umieść w misce miksera, dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i ubij na sztywno.
2. Dodaj mak, wymieszaj

Wykonanie tortu:
1. Biszkopt przekrój na 3–4 blaty.
2. Pierwszy blat ułóż na paterze, nasącz wodą wymieszaną z alkoholem. Wyłóż porcję masy, wyrównaj. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami.
3. Wysmaruj boki ciasta wymieszanym kremem z masą plastyczną (opcjonalnie).
4. Winogron oraz żurawinę otocz sokiem z cytryny, a następnie otocz owoce cukrem.
5. Na wierzch ciasta wyłóż owoce oraz czekoladki. Ciasto schłodź przed podaniem.
Smacznego!


Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Producent meble View the latest post
Funkcjonalne meble do biura, systemy kuchenne, stelaże...

Re: Meble do przedpokoju View the latest post
W przedpokoju mam tylko wieszak i duże lustro w ozdobnej...

Re: Siłownia? View the latest post
Przede wszystkim aby trening przyniósł oczekiwane efekty,...

Re: Niska samoocena View the latest post
Z takim problemem to najlepiej do psychologa https://psychomedic.pl/psycholog-warszawa...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM