Przepisy kulinarne / Ciasta / przepis na Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
Imieniny: Bernarda Samuela



Kulinaria Ciasta Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
 
Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

Informacje

Czas przygotowania
45
Czas gotowania
54
Poziom trudności

Lista składników

Nadzienie
400 g maku mielonego BackMit
400 ml mleka
200 g rodzynek Kresto
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
100 g migdałów tartych BackMit
100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
1/2 szklanki cukru
olejek rumowy, kilka kropli
100 g masła
1 łyżka oleju Rapso

Ciasto
3/4 szklanki* mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju Rapso
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli

Lukier
1 białko
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder

* 1 szklanka = 250 ml

Składniki dla:
6 osób

Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

Ocena autora
 
0.0
Ocena użytkowników
 
0.0 (0)


1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.


Recenzje użytkowników

Brak recenzji użytkowników dla tej pozycji.

Oceny (im wyższa tym lepsza)
Smak*
Trudność*
Cena*
Komentarz*
    Proszę wpisać kod zabezpieczający.
 
 
Powered by JReviews
 
Najnowsze komentarze:

Re: Producent meble View the latest post
Funkcjonalne meble do biura, systemy kuchenne, stelaże...

Re: Meble do przedpokoju View the latest post
W przedpokoju mam tylko wieszak i duże lustro w ozdobnej...

Re: Siłownia? View the latest post
Przede wszystkim aby trening przyniósł oczekiwane efekty,...

Re: Niska samoocena View the latest post
Z takim problemem to najlepiej do psychologa https://psychomedic.pl/psycholog-warszawa...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM