Rozbić jajka. 1 żółtko, masło, wiórki kokosowe, mąkę, cukier puder i sól zagnieść na gładkie ciasto, rozłożyć na dnie formy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wgniatając palcami, nakłuć kilka razy i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mango obrać, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę, sok i cukier wymieszać, aż powstanie krem. Dodać pozostałe żółtko i ubić na pianę. Dodać twaróg, skrobię i kaszkę mannę, wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać. 1/3 kremu rozsmarować na cieście, ułożyć plasterki mango i przykryć pozostałym kremem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez ok. 35 minut, aż wierzch będzie lekko zarumieniony. Pozostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i ostudzić. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego należy go upiec 1-2 dni wcześniej, przykryć folią aluminiową i odstawić.